Het bedrijf

Pluimveebedrijf van Dam is een scharrelhennenbedrijf die sinds het jaar 2000 is gevestigd aan de Tolsestraat in het Betuwse dorp Opheusden. Voor die tijd was het bedrijf, destijds nog als melkveebedrijf, gevestigd in de uiterwaarden van de rivier de Rijn.

Na de verhuizing in 2000 zijn we begonnen met een stal met een Freilandsysteem, dat houdt in dat er een uitloop naar buiten is. Vervolgens is er in 2001 een tweede stal gebouwd, waarin in eerste instantie vaccinkippen werden gehouden. Aangezien bevruchting noodzakelijk is voor vaccin eieren, hielden we destijds zowel hennen als hanen in deze stal. Deze eieren werden gebruikt voor onder andere het maken van het griepvaccin voor mensen.

Deze beide stallen konden destijds 19.500 kippen huisvesten op een traditionele grondhuisvesting.

Sinds 2006 is het bedrijf in 2 stappen van omvang gegroeid. In eerste instantie is er 1 stal verbouwd om een totale bedrijfsomvang van 50.000 leghennen te realiseren. Bij deze verbouwing is 1 van de stallen ingericht met het zogenaamde RED-L systeem (Rusten, Eten, Drinken, Leggen), een volieresysteem waarin de kip centraal staat en zij optimaal haar natuurlijke gedrag kan vertonen. Klik hier voor een filmpje van dit volieresysteem.

De tweede stap liet niet lang op zich wachten; in 2010 werd ook de tweede stal verbouwd en zijn we gegroeid naar een omvang van 70.000 leghennen. Ook deze stal is destijds ingericht met het eerder genoemde RED-L systeem.

De eieren worden verpakt volgens het 'Eggs Cargo System'. In dit filmpje kun je zien hoe de eieren verpakt worden door middel van diverse machines.

De meest recente ontwikkeling van ons bedrijf is de mestdroogtunnel. In 2010 zijn de eerste plannen gemaakt om de pluimveemest op ons bedrijf op een andere manier te gaan verwerken, eind 2011 hebben we de mestdroogtunnel in gebruik genomen. Deze plannen komen voort uit het feit dat we graag willen inspelen op de toekomst door de mogelijkheden voor mestafzet op ons bedrijf te verbreden.

Na veel orienteren in de mestverwerkingsector hebben wij ervoor gekozen om onze mest te gaan drogen en dit gebeurt met behulp van een zogenaamde 'platen droger'. De mest wordt gedroogd door middel van stallucht, die door de mest geblazen wordt.

Dit lijkt ons het meest duurzame systeem en past het best bij onze bedrijfsvoering.

Het drogen van de mest heeft ook een groot milieutechnisch voordeel: het drogen voorkomt luchtvervuiling voor een groot deel, doordat de uitstoot van ammoniak wordt gereduceerd. Ook de fijnstofuitstoot vermindert met ruim 70%.

____________________________________________________________________________________________

Ondernemers

Pluimveebedrijf van Dam is een echt familiebedrijf en wordt gerund door Piet en Tonny van Dam samen met zoon Gertjan en zijn vriendin Marieke. Dochter Aline van Dam verzorgt ponyrijlessen op het bedrijf voor kinderen uit de omgeving.

We stellen ons graag even aan u voor!

Piet van Dam

Mijn naam is Piet van Dam. In 1979 ben ik getrouwd met Tonny van Beinum, samen hebben wij inmiddels 3 kinderen: Sandra, Gertjan en Aline. In 1983 namen Tonny en ik de boerderij van mijn ouders over met 45 melkkoeien op de Manuswaard in de Uiterwaarden langs de Rijn. In 1988 hebben we het bedrijf uitgebreid en een ligboxenstal gebouwd voor 60 melkkoeien. In 1995 kwam het moment dat we niet meer konden groeien. In 2000 hebben we toen de keuze gemaakt om naar de Tolsestraat te verhuizen en de omslag te maken naar een pluimveebedrijf, mede doordat onze zoon Gertjan ook boer wilde worden. Het is heel bijzonder dat je zoon het bedrijf wil voortzetten: eerst met je vader en dan met je zoon, dat geeft je een goed gevoel!

Tonny van Dam

Mijn naam is Tonny van Dam - van Beinum. Na ruim dertig jaar werkzaam te zijn geweest in de zorg ben ik nu alweer 6 jaar fulltime thuis aan het werk. Daarvoor werkte ik ook altijd mee op het bedrijf. Door uitbreiding van ons bedrijf werd het allemaal te druk en heb ik de keuze gemaakt om fulltime thuis aan het werk te gaan. Ik ben voornamelijk druk met sorteren van de eieren en de verzorging van de eierverkoop.

Gertjan van Dam

Mijn naam is Gertjan van Dam en ik ben de opvolger van het bedrijf. Sinds 2004 zit ik in de maatschap (samenwerkingsvorm) met mijn ouders. Na het volgen van de LAS (Lagere Agrarische School) en de MAS (Middelbare Agrarische School) heb ik in 2010 mijn HBO studie Agrarisch Ondernemerschap aan de HAS in Dronten afgerond. Sinds die tijd ben ik fulltime aanwezig op het thuisbedrijf. Ik hou me voornamelijk bezig met de verzorging van de kippen en het financiele gedeelte van het bedrijf. Tevens ben ik, net zoals mijn vader, actief bij de vrijwillige brandweer bij het brandweer korps van Opheusden.

Marieke Wispels

Mijn naam is Marieke Wispels, samen met Gertjan woon ik op het pluimveebedrijf. Ik heb een fulltime baan als assistent teamleider broederij bij Verbeek. Daarnaast help ik mee met de huisverkoop van onze ei en kipproducten en probeer ik ons bedrijf en de sector te promoten via Facebook, Twitter en deze website!